Szabályzat

Szabályok és nyilatkozatok

NYILATKOZAT: az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási, vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló, biztonságos, erőszakmentes, stratégai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja - csupán egy játék. Az airsoft eszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás.

E dokumentum a forrás feltüntetésével, változtatás nélkül, szabadon terjeszthető. E dokumentumból származó minden más munkának szabad terjesztésűnek kell lennie. A szerzők fenntartják a munkájukhoz fűződő elismerés jogát, és egyúttal mentesítik magukat a mások által beiktatott módosítások következményei alól. Ez a nyilatkozat elválaszthatatlan része a dokumentumnak.

MI AZ AIRSOFT?

A szó jelentése műanyag gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekre, és a velük űzött csapatjátékra utal. Az airsoft-fegyverek az eredeti eszközök hasonmásai, ám teljesen eltérnek az igazi lőfegyverektől. Teljesítményük tipikusan 0.5-3.3 Joule, ezért meg sem közelítik a szabadon tartható légfegyverekre előírt 7.5 J, vagy a festéklövő-fegyverekre érvényes 15 J korlátot. A “BB” gömblövedékek nem hagynak festéknyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Az airsoft tehát a résztvevők becsületességén, korrektségén alapszik – inkább komoly hobbi, mint versenysport.

Magyar Airsoft Szabályzat 2010

BIZTONSÁGI SZABÁLYOK

Airsoft rendezvényt csak arra alkalmas, legális területen, a tulajdonos engedélyével, a megfelelő hivatalos szervek tájékoztatása után (pl. rendőrség, erdészet), a törvényi háttér ismeretében szabad lebonyolítani (fegyver-, természetvédelmi-, erdő- vadgazdálkodási törvények, rendeletek). A környezet megóvása érdekében biológiailag lebomló lövedék használata JAVASOLT! Minden résztvevőnek ismernie kell a biztonságos fegyverkezelés (7-8. pont) és a játék szabályait. Alkoholt vagy más cselekvőkészséget befolyásoló szert fogyasztani, azok hatása alatt részt venni, ÉS A TERÜLETEN TARTÓZKODNI TILOS!

Magyar Airsoft Szabályzat 2010

JÁTÉKSZABÁLYOK

Mindenek előtt a  fair play (sportszerűség), mely a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje.
A fair play egyszerre jelenti a szabályok, az ellenfél, a bíró döntéseinek, a közönség, valamint a játék szellemének tiszteletét, a csapatszellemet, a lojalitást, valamint az önérzetet a győzelemben éppúgy, mint vereség esetén..

Szülői engedély formanyomtatvány

Játék 18 év alatt

Ha még nem vagy nagykorú akkor egy felelős gondviselő engedélye szükséges ahoz, hogy résztvegyél a játékban. A szükéseges szülői engedély formanyomtatvány a lgombra kattintva letőlhető!

Szülői engedély formanyomtatvány
faq

Gyakran Feltett Kérdések

Hány évesnek kell lennem ahoz hogy csatlakozzak a DAASE-hez?

Korhatár-beli megkötések: „a minimum életkorhatár tizenhat év, tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek csak egy nagykorú játékos felügyelete mellett, írásos szülői engedéllyel (lásd Melléklet) vehetnek részt a játékokon.”

SZÜKSÉGEM VAN SAJÁT AIRSOFT FEGYVERRE A JÁTÉKHOZ?

Először mindenképpen próbálj ki kölcsön feygvert! Ha teszik akkor mindenkép vásárolj sajátot.

Jó tanácsként elmondható, hogy olyan fegyverrel kezdj:

1.: ami hosszabb távon is kiszolgál, normális minőségű.

2.: ami szimpatikus, kézre áll. Van, akinek a keleti blokk jön be, van aki USA-párti, egyeseknek az M-14, másoknak a G-36 jön be. Ha van lehetőséged próbálj ki egy-két típust.

3.: Első fegyvernek valamely kalasnyikov, vagy G-36 ajánlott, kedvező ár/érték/minőség miatt.

Mennyibe kerül egy felszerelés és miből áll?

Airsoft eszközök és minimális felszerelés:

Az gázüzemű airsoft fegyverek Green Gas vagy CO2 (szén-dioxid) segítségével lövik ki a 6 milliméteres műanyag lövedéket. A minden lövésnél felhúzandó, dugattyús, rugós eszközöket „spring” fegyvereknek hívják. Ezen eszközök legtöbbször az éles pisztolyok, illetve mesterlövész puskák másolatai.

A gázzal üzemelő pisztolyokat GBB vagy GNB-nek hívjuk, aszerint, hogy lövéskor a szán hátrasiklik vagy sem. Ezen fegyverek szintén pisztolyok, illetve mesterlövész fegyverek másolatai.

A harmadik, legelterjedtebb kategória az AEG (vagy AEP), ahol a dugattyút elektromotor húzza fel egy fogaskerék áttételen keresztül. Az AEG típusok a mai öntöltő fegyverek külső másolatai és sorozatot lőnek, ezek alkotják az airsoft hobbi-sport fő vonulatát.

A minimális felszerelés, amivel egy átlagos airsoft játékon már részt tudunk venni:

  • védőfelszerelés, ami minimum egy védőszemüvegből, de ma már inkább arcmaszkból,
  •  egy AEG fegyverből (tárral + akkumulátorral), esetlegesen hozzá való póttár(ak)ból,
  • továbbá erősebb munka-, de inkább katonai ruházatból és nem utolsósorban bakancsból áll.
Hozhatok barátokat az Egyesület játékaira?

Igen, de tertsd észben, hogy a jáékokon általában összeszokott baráti társaságok vesznek rászt.

Milyen gyakran vesz rész az Egyesület játékokon?

Évente körülbelül tíz játékra kerül sor.